top of page
Nieuws: Blog2

Blijft het kunstwerk van Anton Broos aan de Neherkade behouden?


Zeer binnenkort wordt het gebouw aan de Neherkade 1, de Trekvliet Tower, gesloopt. In opdracht van MS Vastgoed ontwikkelt iDea Compact worden hier 219 nieuwe huurappartementen ondergebracht in een 70 meter hoge woontoren.


De Trekvliet Tower is gebouwd in 1994. De oorspronkelijke bewoner van het pand was de Keuringsdienst van Waren, een Nederlandse overheidsinstantie die toezicht hield op de veiligheid van producten. In 2002 is de Keuringsdienst van Waren opgegaan in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waardoor het pand overbodig werd en leeg kwam te staan. Het pand heeft nog wel verschillende kleinere huurders gehad maar heeft eigenlijk nooit meer echt structureel gediend als grootschalig kantoor.


Verplichte kunst

Nieuwe overheidsgebouwen werden begin jaren '90 altijd voorzien van beeldende kunst. Zo was er de regel, via een kunstsubsidie, dat een percentage van de bouwsom voor overheidsgebouwen altijd moest worden besteed aan kunst in of rond het gebouw om de cultuur sector te ondersteunen. Bekende Nederlandse beeldhouwer Anton Broos (Delft, 1953) had voor de Trekvliet Tower de opdracht gekregen om aan de Neherkade twee kunstvoorwerpen te realiseren. Broos studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1986 ontving hij de Dordwijkprijs voor net afgestudeerde beeldende kunstenaars. Hij heeft heel veel bekende werken gemaakt zoals het Landelijk Monument Spoorwegongevallen in Utrecht en de gezeefdrukte vlaggen met een menselijk silhouet in de nok van de overkapping van het Station Amsterdam Centraal en zelfs het Bahnhof Alexanderplatz in Berlijn.

Voor de Trekvliet Tower maakte hij op het dak van het gebouw het werk genaamd "Gedetermineerde vlag". Het kunstwerk bestond uit drie vlaggenmasten met in elke mast een gedeelte van een wapperende Nederlandse vlag. Zo zat rood bij mast 1 in de top, wit bij mast 2 in het midden en blauw bij mast 3 onderaan. Als je het kunstwerk in een bepaalde hoek vanaf de Laakbrug bekeek sloten de delen zo aan elkaar dat het net leek of je naar een volledige vlag aan het kijken was. Het kunstwerk is in 2002, na vertrek van de Keuringsdienst van Waren, met onbekend doel van het dak verdwenen. De drie vlaggenmasten zijn overigs nog wel blijven staan tot circa 2010, waarna ook deze neer zijn gehaald.

Wat niet verdwenen is is het tweede kunstvoorwerp dat door Broos ontworpen werd. Voor de hoofdingang aan de Neherkade staat nu nog steeds het kunstwerk "Torso" Het sierlijke gebogen werk uit 1994 gemaakt van roestvast staal is volledig gelasten en rust met zijn punt naar beneden op een betonnen ondergrond. Nu dat het gebouw binnenkort tegen de vlakte gaat om ruimte te maken voor nieuwe bebouwing vragen wij van Samen voor Laak ons af wat er met het werk van Broos gaat gebeuren.

Verdwenen kunst

Het gebeurt in Den Haag helaas nog wel eens dat men bij het ontwikkelen van nieuwbouw geen benul heeft wat er aan "kunstschatten" nog aanwezig is. Zo is bijvoorbeeld op deze manier bij de afbraak van zwembad Morgenstond in Moerwijk ooit het enorme kunstwerk van Aart van den Ijssel verdwenen. Een kunstwerk als deze aan de Neherkade, die ansicht aan materiaal eigenlijk niets waard is, kan daarom ook zomaar op de sloop belanden en dat zouden wij natuurlijk zonde vinden.


Na bestuderen van de tekeningen en illustraties van de nieuwbouw dat op de Neherkade moet gaan komen konden wij niet achterhalen of het kunstwerk van Broos een nieuwe mooie bestemming krijgt binnen het project. Met deze reden namen wij even via mail contact op met de uitvoerder, architect en ontwikkelaar. Helaas hebben wij na ruim een week zowel van ontwikkelaar Idea Compact, architect Geurst en Schulze en de aannemer Ballast Nedam West nog niets vernomen.


Omdat het kunstwerk kadastraal op eigen grond staat en niet op dat van de gemeente is kunstwerk officieel van de nieuwe partijen. Toch hebben wij dit artikel doorgestuurd naar het loket van stadsdeel Laak in de hoop dat hun misschien het werk op een of andere manier kunnen adopteren van de eigenaar, mits deze niet hergebruikt wordt binnen het project. Wat zou het toch mooi zijn als we een kunstwerk als deze kunnen behouden in Laak door hem een nieuwe mooie plek, bijvoorbeeld midden op het Lorentzplein, te geven.








bottom of page