top of page
Nieuws: Blog2

De 10 westermolens van Den Haag


Als we even wat zuiniger waren geweest op onze molens dan had Den Haag zo een tweede Zaanse Schans of Kinderdijk kunnen zijn. De Molenslop was een doodlopend straatje langs het water waar nu de Kleine Veenkade ligt. In de omgeving had je, langs de singel, 10 molens staan allemaal met een ander karakter.


Zo had je de molen "de Prins van Oranje" op de hoek van de Crispijnstraat en Elandstraat. De molen werd in 1857 gebouwd en vanwege de uitbreiding van de stadsbebouwing in 1910 gesloopt.


De Nijverheid aan de Veenkade (weinig tot geen info)


De Haas/ De Haasmolen/ Het Haasje: De Constant Rebequestraat hoek Koningin Emmakade. gebouwd in 1734, 1912 gesloopt.


Haanmolen/ De Rode Haan: Hoek Noordwal en Westsingel: 1770 herbouwd, 1894 onttakeld, 1910 restant gesloopt (stadsuitbreiding)


Houtzaagmolen Willem de Eerste: De familie Van Gogh woonde achter de huidige Loosduinseweg en bezat sinds 1832 de houtzaagmolen Willem de Eerste. Deze houtwerf was in de 19e eeuw een begrip in Den Haag. Vader Arnoldus en zoon Hermanus Hendrik van Gogh leidden de houthandel. Herman van Gogh was daarnaast ook nog brandweerman van 1839 tot 1879. Volgens de gemeente Den Haag is de straat is vernoemd naar de fámilie Van Gogh. Volgens het straatnaambordje is echter alleen de brandweerman de naamgever. Hoe het ook zij, het is in ieder geval zeker dat de straat niét vernoemd is naar Vincent van Gogh. De molen werd in 1894 gesloopt, drie jaar nadat de Van Goghstraat gesticht werd.


Heertjensmolen/ Heerenmolen: Hoek Noordwest Binnensingel/ Westeinde, ten noorden v.d. Loosduinse brug. Gebouw voor 1691 gesloopt rond 1872.


De Zuidmolen: Lijnbaan Voor 1757 gesloopt rond 1859 - 1863.


De Brouwersmolen / de Ooievaar: hoek van de West Binnensingel en de Zuidwest Binnensingel. De ‘Brouwersmolen’, ook wel ‘Ooievaarsmolen’ of ‘Molen van Krantz’ bestond reeds in 1754. Het was een zeskante stellingmolen op een stenen, eveneens zeskante onderbouw en diende aanvankelijk als korenmolen. In 1801 diende C. Borsboom, eigenaar van de brouwersmolen ‘De Ooyevaar’ een request in om tarwe en rogge te mogen breken en malen. Tussen 1808 en 1811 werd de molen omgebouwd tot papiermolen. Er werd wit papier vervaardigd door de Koninklijke papierfabriek of Papeterie Royale, later bekend als Krantz, De Charo en co., met het bekende watermerk voorstellend een ooievaar). In 1827 kwam stilstand en werd de molen opnieuw ingericht als korenmolen. De stenen onderbouw, waarin later een zeepziederij was gevestigd, bleef tot omstreeks 1930 staan.


Valckmolen:/ De Valk: aan Noordwest-Binnensingel, ten Z van de Haanmolen. De korenmolen is gebouwd voor 1650 en werd alweer rond 1697 afgebroken.


Molenaarsrosmolen: Zuidzijde van het Westeinde (Lijnbaan), naast de Zuidmolen. 1816-1832.


De singel die vroeger langs deze molens liep was de Noord West Buitensingel. Sinds 1956 heeft deze de naam 'Bij de Westermolens'. De molens werden voornamelijk aan de westkant van de stad geplaatst omdat ze hier de meeste wind vingen.


bottom of page