top of page
Nieuws: Blog2

De drie kroonzetels van Pezarro leveren kids in Spoorwijk veel plezier


De drie kroonzetels van Haagse kunstenaar Karola Pezarro markeerde vroeger de ingang van de Jeroenschool aan de dr. Schaepmanstraat in Spoorwijk. Ze gaven vanaf 1998 de basisschool een koninklijk entree. Hun vorm refereert naar de wereld van sprookjes en verhalen. Leerlingen van de school namen de zetels graag op in hun spel. De zetels werden ook vaak door wachtende ouders gebruikt. De ovale vorm in rug van de zetels kwam ook terug in het hekwerk dat ze ontwierp voor het voetbalveldje bij de ingang. De terrazzo band onder het hekwerk had dezelfde groene kleur als de twee hogere zetels.

Haagse Kunstenaar Karola Pezarro (1955) werd als beeldhouwer opgeleid aan de afdelingen Architectonische Vormgeving en Omgevingsvormgeving van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Werk van Pezarro is te zien in meerdere Nederlandse gemeenten. Haar werk wordt regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland. In het museum het Odapark in Venray is werk van Pezarro opgenomen in de permanente collectie.


Pezarro staat erg bekend om verschillende kunstzinnige zetels, stoelen en banken. Zo maakte ze in Den Haag in 1993 bij de Schotlandpanden in de Boekhorststraat een hardstenen bank en de elegante grijswitte afscheidingswand van gepolijst beton, die subtiel is voorzien van een systematisch maar gevarieerd patroon. In 2005 maakte ze in de binnentuin van Hof Loevesteijn aan de Loevesteijnlaan prachtige Wolkenbanken.


De drie kroonzetels gemaakt van terrazzo hebben in mei 2008 een mooie plek gekregen op het schoolplein van de nieuwbouw van de Jeroenschool. Ze zijn meteen weer opgenomen in het spel van de leerlingen, maar ook in lessen van de school rondom koningen en koninginnen in sprookjes. Het hekwerk van gemoffeld staal is helaas verloren gegaan en vervangen door een voetbalkooi.


Bezoek www.KarolaPezarro.nl voor meer informatie.

Dit verhaal is onderdeel van onze Samen voor Laak kunst en geschiedenis route.

Foto's: privé Karola Pezarro

bottom of page