top of page
Nieuws: Blog2

De geschiedenis van de Seinpost Scheveningen


Seinpost is een duin aan de boulevard van Scheveningen. In 1799 werd op het deze hoogste duin van Scheveningen de "Ceynpaal/Telegraaf" geplaatst. Met behulp van de seininrichting kon langs de kust, tot in Frankrijk, berichten worden geseind. Dit was onderdeel van de Franse verdedigingswerken om de bewegingen van de Engelse vloot in het oog te houden. Langs de kust telde deze telegraaflijn zeventien seinposten. De seinpost bestond uit een simpele vlaggenmast met een dwars balk, daaronder hingen touwen met katrollen, waaraan diverse seinen gehesen konden worden. In 1814 hield deze manier van beseining op.

De Seinpostduin is ook bekend geworden omdat Hendrik Willem Mesdag vanaf deze duin in 1880 de tekeningen heeft gemaakt voor zijn beroemde Panorama Mesdag. Een cilindervormig panoramaschilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter.


Eind 1881 werd op deze seinpostduin door gemeentearchitect Jan Willem Bosboom en architect Herman Wesstra een theater ontworpen. Net als het Kurhaus had het losstaande, langwerpige gebouw in het midden een koepelhal. Om de grote koepel waren vier kleinere koepels gebouwd. De bouw duurde slechts zes maanden.


Op 7 juli 1886 werd het gebouw opengesteld. In 1898 werd aan de zuidkant een paviljoen aangebouwd. Aan de zeekant was een groot terras. Via een trap kon men naar het strand afdalen, er was toen nog geen boulevard. Theater De Seinpost gold als een belangrijke theaterzaal en de betere theatergezelschappen gaven er voorstellingen zoals toneel, revue, operette en concerten. De zaal met een balkon had een capaciteit van 750 plaatsen.

Er was een orkestbak aanwezig en een lijsttoneel waarvan de opening ongeveer 8 meter breed was. Op 15 juli 1920 is het theater na renovatie heropend als Théâtre de Ambassadeurs. Op 19 juli 1923 volgde de terugkeer naar de oude naam Operette- en Variété Theater De Seinpost. Zover we in de boeken kunnen kijken gingen hier meer dan 80 shows in première. Na 1951 werd de zaal verbouwd tot bioscoop met de naam "Cinema Seinpost". Films als Mary Poppins en Dr. Flubber werden er vertoond. Het gebouw werd in 1976 gesloopt.


Op de plek van de Seinpost werd rond 1980 een nieuw appartementencomplex gebouwd. Het Neptunusbeeld op de koeppel van het oude gebouw is bewaard gebleven en staat nu boven de ingang van het restaurant. De 70 appartementen in Residentie Seinpost zijn in een U-vorm gegroepeerd rond het restaurant. De woningen hebben prefab betonnen gevels met witte tegels. Alle appartementen zijn voorzien van cirkelvormige serres.

Het paviljoenvormige restaurant, met uitzicht over zee opende in 1982. In de beginperiode wist chefkok Henk Savelberg er een Michelinster te veroveren en hield die status tot 1989. Sinds 1996 had Gert-Jan Cieremans de leiding en herkreeg Seinpost zijn Michelinster in 2006. Nadat de zaak overstapte op een andere, laagdrempeliger formule en de naam aanpaste in "Cottontree Mer" verloor het in 2016 zijn ster en daarmee een deel van de klandizie. Het restaurant ging uiteindelijk failliet.


Een tijdje heeft het leeggestaan maar in 2018 opende "Seinpost Indonesia" een nieuw restaurant. Een Indonesisch restaurant met een moderne twist. Er worden uitsluitend authentieke Indonesische gerechten geserveerd, bereid met verse en hoogwaardige producten.


Foto's: Gemeente Archief Den Haag, Google Streetview.


Bekijk ook mijn andere blogs:


bottom of page