top of page
Nieuws: Blog2

Enorme gouden duif strijkt neer op de Binckhorst. Waar kom die vandaan?


Stichting Haagse Industrieel Erfgoed postte begin deze week een foto op Facebook met de vraag waar deze enorme gouden duif vandaan komt. De duif, van 3,5 meter lang en 2 meter hoog, dook plotseling op op het terrein van de oude Haagse Asfaltcentrale in de Binckhorst. Wij zouden Samen voor Laak niet zijn al we dit mysterie niet even gingen uitzoeken.


We begonnen onze zoektocht in Zwolle omdat in één van de reacties onder de foto de vergelijking werd gemaakt met de gouden duif op het dak van het kunstmuseum de Fundatie. Het museum was verbaasd dat wij mogelijk hun gouden duif gespot hadden in Den Haag want ze wisten niet dat hij “weggevlogen” was. Voor de zekerheid kijkt de medewerkster van het museum nog even naar het dak. "Nee onze gouden duif zit er gewoon nog" lacht ze.


Tekst loopt door onder de foto.

Duif op het dak museum de Fundatie

De medewerkster wist ons te vertellen dat de duif afkomstig is van de Floriade Haarlemmermeer in 2002. "Voor de Floriade maakte kunstenares Marte Röling maar liefst drie van deze enorme gouden duiven van kunststof bekleed met bladgoud. Na de Floriade is één van de drie duiven uiteindelijk geland op het dak van museum de Fundatie. Deze werd in 2010 onthuld vanwege de tentoonstelling met portretten van Rölings overleden man Henk Jurriaans." Waar de duif uit de Binckhorst vandaan komt kon ze ons niet met zekerheid vertellen. Wel wist ze dat één van twee andere gouden duiven in de binnentuin van het stadsdeelkantoor ZuiderAmstel in Amsterdam staat.

We vervolgde onze zoektocht en belde vervolgens met firma BAM die op 31 december 2021 de productie van asfalt op deze locatie beëindigde. Ondanks de productie gestopt is wordt het terrein nog regelmatig gebruikt voor opslag totdat deze uiteindelijk overgedragen wordt aan de gemeente Den Haag voor de bouw van nieuwe woonhuizen. De zeer vriendelijke receptioniste moest gelijk lachen toen wij de vraag bij haar neerlegde. "Ik heb jarenlang, bij de andere receptiebalie waar ik vaak werk, tegen de kont van deze duif aangekeken. Ik weet dus precies waar hij vandaan komt." De gouden duif blijkt afkomstig te zijn van het dochterbedrijf AM in Utrecht. Hier stond het kunstwerk op het dakterras van de 1ste etage naar de voorbijgangers te loeren. Waarom de duif nu naar de Binckhorst verhuisd is kon de receptioniste ons niet vertellen. Gelukkig is ze heel behulpzaam en brengt ze ons in contact met AM projectontwikkelaar Mike Breuker.


Hij kan ons het verlossende woord geven. "De duif is weggehaald omdat we onlangs de functie van het dakterras in Utrecht hebben gewijzigd naar een groen dak." Bij Samen voor Laak weten we te achterhalen dat de gouden duif uit een particuliere collectie van een interieurontwerper uit het Gooi komt. Deze had het kunstwerk na de Floriade weten te bemachtigen. "De duif is door AM aangekocht rond 2013 voor een nieuw woongebouw in Groningen. De bewoners daar protesteerde tegen de komst van de duif waardoor deze bij ons op het dakterras kwam te staan.


De duif is tijdelijk verplaatst naar de Binckhorst. Het is de bedoeling dat deze uiteindelijk weer wordt opgenomen in één van onze nieuwe AM-plannen. We zijn nog aan het kijken of we de duif op de oude kraanbaan, waar hij nu onder staat, kunnen zetten. Hierdoor kijkt de duif uit over de Binckhorst en is daardoor goed te zien voor iedereen. Het is een leuk kunstwerk dus dat willen we graag delen met de gemeenschap." Weer een mysterie in Laak opgelost!

Duif binnentuin Stadsdeel Amsterdam

Duif in de Binckhorst





bottom of page