Haagse Hopjes, Solex brommers, de eerste centrale verwarming en dan nog niet te spreken over wat Constantijn Huygens allemaal als Hagenees heeft uitgevonden. In Den Haag zijn best veel producten ontwikkeld of uitgevonden zoals de meeste mensen misschien wel weten. Maar wist je dat het wereldberoemde kattenvoer merk Felix een Haagse uitvinding is?
Met duizend gulden geld dat hij had geleend begon Pieter Herbert Verseveldt in 1926 aan de Frederik Hendriklaan 204 in Den Haag een winkel in vogelvoer en hondenbrood. Rond 1927 kwam hij op het geniale idee om de kruimels van het hondenvoer met vis en vlees te vermengen, dit mengsel te drogen en te verbrokkelen. Hierdoor ontstond, in de achterkamer van de winkel, de productie van het eerste kattenvoer in harde brokjes. Hij verkocht dit in zakjes van papier met hierop de tekst Verseveldt’s kattenbrood.
Toen bleek dat het product in een reële behoefte van consumenten voorzag en als zoete broodjes over de toonbank verdween werd vlijtig gezocht naar een aansprekende naam. Een Engelse vrouw die vaste klant was in de winkel van het kattenbrood noemde de reclame kat die altijd op de toonbank stond steeds Felix (Felix the Cat), naar de in de jaren 30 populaire Amerikaanse tekenfilm van Otto Messmer. Verseveldt nam deze naam voor zijn product over en liet zijn nieuwe naam van Felix kattenbrood en het ontworpen logo, een kat met gekromde rug en omhoog staande staart, op de nieuwe felgeel gekleurde papieren zakjes drukken. Zonder enige aarzeling werd het beeldmerk als eigen merk wereldwijd gedeponeerd en vastgelegd.
Felix in Laak
In 1929 werd de Felix kattenbroodfabriek in een pakhuis aan de Rijswijkseweg opgericht. Reeds al na twee jaar van zeer snel groeiende populariteit werd, een door architect J.A. van Heijningen ontworpen, nieuwgebouwde fabriek aan de 1e Van der Kunstraat 114-116 betrokken met een geheel geautomatiseerde productie. Aangezien Verseveldt zelf een dierenwinkel had gehad wilde zijn vroegere collega’s, waarschijnlijk uit jaloezie, zijn product niet verkopen. Daarop besloot Verseveldt, die zich toen 100% richtte op de maak van het kattenbrood, als eerste in Nederland dierenvoeding via de kruideniers te verkopen. Deze verkooplijn werd een groot succes in heel Nederland. Het succes werd nog eens extra versterkt door een goede reclame campagne. Zo verscheen wekelijks een verhaal van Felix in een radiogids en waren er aparte boekjes over deze kat te koop.
In 1948 vond ten gevolge van vleesdistributie een herstart van de productie plaats waarbij de brokjes in kartonnen verpakkingen op de markt kwamen. Gedurende enige tijd werd het ook in blikken geleverd. Tot in de jaren 70 was ‘Felix Kattenbrood’ het enige kattenbrood, dat op de Nederlandse markt te koop was. Een uitbreiding van het bedrijf vond in 1955 plaats door toevoeging van de productielijn voor Bonzo hondenvoer. In 1960 werd de gehele productie verplaatst naar Etten-Leur. Het bedrijf kreeg de naam Felix Bonzo N.V.
Begin 1994 werd de fabriek aan de 1e Van der Kunstraat gesloopt en verdween de aller laatste herinnering aan dit bijzondere Haagse bedrijf. Ruim 8 jaar lang werd het stuk grond in Laak waar de fabriek stond niet bebouwd en ontstond er een soort wilde planten groei. Uiteindelijk is er op de hoek met de Lulofsstraat nieuwbouw gebouwd. In het gebouw zitten nu verschillende garages en een winkel voor werkkleding. Het merk Felix is lang in familiehanden gebleven maar uiteindelijk is het in 1995 overgenomen door Quaker. Die het merk twee jaar later alweer verkocht aan Nestlé.