Al eerder dit jaar kregen wij van een bewoner de vraag waarom bij het woonhuis aan de Rijswijkseweg 291 op de gevel van die enge hoofden zitten. Wij van Samen voor Laak doken in de geschiedenis van het pand.
De Nederlandse Katholieke Bond van werknemers in industriële bedrijven St. Willibrordus werd op 17 december 1911 opgericht onder de naam RK Fabrieks- Haven- en Transportarbeidersbond. In latere jaren voegden zich daar nieuwe vakgroepen bij zoals op 17 september 1916 de papierbewerkers. Op 23 december 1917 kreeg de bond een nieuwe naam: Ned. RK. Fabrieksarbeiders(-sters)bond. In 1920 werd het pand aan de Rijswijkseweg gebouw. Dit weten wij omdat op het gebouw nog een gevelsteen zit waarop staat A.D. 1920. A.D staat voor Anno Domini, dit is latijn voor 'in het jaar des Heren' en het wordt altijd gevolgd door een jaartal. Dat getal geeft het aantal jaren na de geboorte van Christus aan.
In 1920 trok de Ned. RK. Fabrieksarbeiders(-sters)bond Sint Willibrordus in hun nieuwe gebouw aan de Rijswijkseweg. Het pand betrof toen nog nummer 283 t/m 293. In het gebouw zaten diverse kantoren (2de etage) en 1ste etage en begane grond op nummer 291 en 293. Op nummer 283 tot 289 zaten op de begane grond en 1ste etage woonhuizen. Deze zijn mogelijk bewoond geweest door het bestuur van de bond.
In de twintiger jaren volgden diverse fusies (Glas- en aardebewerkersbond, RK Lederbewerkersbond. Ongeveer in 1949 vervalt Roomsch in de naam.
In 1953 werd de naam veranderd in Ned. Kath. Bond van werknemers in de industriële bedrijven, St. Willibrordus. In 1954 werd de bestuursraad omgezet in een bondsraad. Bij het 50-jarig jubileum in 1961 had de bond 42526 leden.
Samen met de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond, de Katholieke Bond van Werknemers in het Metaal- en het Elektronisch Bedrijf en Aanverwante Bedrijven Sint Eloy en de Nederlandse Katholieke Kleding- en Textielarbeidersbond Sint Lambertus fuseerde de bond op 1 januari 1972 tot Industriebond het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV). In datzelfde jaar verhuisde het bestuur van de oude bond van Den Haag naar Utrecht om met de verschillende gefuseerde andere takken hun werkzaamheden daar verder voort te zetten.
De afbeelden aan de geval van het pand Rijswijkseweg 291 zijn dus ornamenten van katholieke komaf aangebracht door de bond die de oorspronkelijke eerste bewoner was. Mogelijk stelt de onderste Judas Thaddeus voor. Dit is één van de discipelen van Jezus. Hij wordt in de Rooms-katholieke kerk gezien als degene die bidt voor wanhopige en onmogelijke zaken. Zaken die de bond vaak oplost voor de werknemers. De andere is mogelijk een verbeelding van Judas Iskariot die zijn ogen gesloten houdt en Jezus juist heeft verraden. Iets waar de bond ook tegen vecht, oneerlijkheid, gerechtigheid en juist niet de ogen gesloten houden!
We hopen dat hiermee de vraag van de bewoner beantwoord is, weer een mysterie opgelost!